De Lofoten is een tot de verbeelding sprekende eilandengroep in het noorden van Noorwegen..

..waar de ongerepte natuur zich van zijn mooiste kant laat zien.

Fotoreis Lofoten maart 2019 – datum volgt

€ 1949,- p.p.*

* De prijs is afhankelijk van de actuele prijzen van de vliegtickets en accommodatie.

Aantal deelnemers: Max. 6

Schrijf je in voor deze reis

Fotoreis Lofoten oktober 2019 – datum volgt

€ 1949,- p.p.*

* De prijs is afhankelijk van de actuele prijzen van de vliegtickets en accommodatie.

Aantal deelnemers: Max. 6

Schrijf je in voor deze reis

Volgens velen behoort dit tot een van de mooiste plekken op aarde.

Gelegen boven de poolcirkel wordt het landschap van de Lofoten gekenmerkt door indrukwekkende bergketens, omringd door de diepe fjorden met prachtige afgelegen stranden en is stevig in de greep van de woeste Noorse Zee en het veranderlijke poolweer. Is het landschap het ene moment gehuld in een dik wolkendek, even later kan alles openbreken en beschijnt de zon het indrukwekkende landschap. Hier geldt dus zeker; Is het weer slecht, wacht dan 5 minuten.

Hoewel de eilandengroep boven de poolcirkel ligt, heeft dit gebied, door de Warme Golfstroom een relatief mild klimaat met ‘zachte’ winters in vergelijking met andere gebieden die op dezelfde hoogtegraad liggen. Dat betekent niet dat het er niet ijzig koud kan zijn. De windchill-factor heeft een grote invloed op de gevoelstemperatuur.

Afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je hier uren genieten van het gouden en blauwe uur. Fotografisch gezien, zijn dit ook de meest interessante momenten van de dag. En natuurlijk is het ook de ideale locatie om het magische Noorderlicht (Aurora Borealis) te aanschouwen. Volgens de oude mythes en legendes was het Noorderlicht de zichtbare vorm van boze goden, die onoplettende zielen oppikten en ze voor altijd door de donkere hemel lieten rondzweven.

De mens heeft hier zijn plek gevonden in de pittoreske vissersdorpjes, die gekenmerkt worden door de typische gele en rode houten huisjes, de zogenaamde Rorbuer. De visserij vormt namelijk al sinds lange tijd een belangrijke factor in het leven en de cultuur op de Lofoten. Dit zie je in het landschap terug in de vele houten stellages die er staan, waar de gevangen vis (meestal kabeljauw) aan hangt te drogen aan de koude Noorse lucht. Na drie maanden is de kabeljauw de stokvis geworden (Tørrfisk).

In dit stukje ‘lost paradise’ ervaar je de connectie met de natuur. Het gebied is dunbevolkt, de lucht is er schoon (dat merk je vooral wanneer je weer terug bent in eigen land) en de mens past zich hier in in de natuur i.p.v. dat de natuur moet wijken voor de mens.

Lofoten © FotoTrips. Alle rechten voorbehouden.

Al deze ingrediënten maken de Lofoten de ideale bestemming voor fotografen, maar pas op, want je hart wordt er ongetwijfeld gestolen.

Praktische informatie

Heenvlucht :
Schiphol Airport – Oslo – Evenes

Terugvlucht :
Evenes – Oslo – Schiphol Airport

 

* Prijs inclusief :
Retourvlucht

Verblijf in een vakantiehuis op basis van logies (gedeelde slaapkamers)

Vervoer tijdens het verblijf

Begeleiding door 1 of 2 fotografen

Niet in de prijs inbegrepen :
Reisverzekering &

Annuleringsverzekering

Kosten voor eten en drinken

Persoonlijke uitgaven

Eventuele huur van snowshoes

snowshoes

 

Huur van Nordic Walking stokken

Lofoten © FotoTrips. Alle rechten voorbehouden.

** Aangezien we afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, dien je het programma te zien als leidraad. De hikes zijn over het algemeen goed te doen, maar ook hier geldt natuurlijk dat we overgeleverd zijn aan de elementen en de winterse omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat sommige delen moeilijker begaanbaar of zelfs onbegaanbaar maken.

Gezond verstand staat dan bij ons voorop. Houdt er ook rekening mee, dat het op sommige stukken goed stijgt en dus fysiek zwaar kan zijn.

Lofoten © FotoTrips. Alle rechten voorbehouden.

Reisprogramma

DAG 1 : Heenreis vanuit Amsterdam naar Narvik – Evenes. Ophalen huurwagen(s) en rit naar de accommodatie.

DAG 2 – 6 : Vanaf onze centrale ligging voorzien we volgende daguitstappen:

** Haukland / Utakleiv Beach : Deze 2 stranden liggen vlak bij elkaar, toch bieden ze totaal fotografisch totaal verschillende mogelijkheden. Utakleiv is een combinatie van stenen en uitgestrekte witte zandstranden, omgeven door prachtige rotsformaties. Hier kunnen we aan de slag met lange sluitertijden. Door de noordelijk gerichte ligging van dit strand, is het een ideale foto-locatie wanneer het Noorderlicht zich laat zien.

Haukland Beach, met zijn westelijk gerichte ligging, maakt van dit strand een geschikte plek om een prachtige zonsondergang vast te leggen.

** Skagsanden Beach : Dit makkelijk te bereiken strand staat bekend als een van de beste locaties op de Lofoten om het Noorderlicht te fotograferen. Zeker wanneer je tijdens eb gebruikt maakt van de spiegeling in het lage water.

** Kvalvika Beach : Opnieuw een vrij afgelegen strand. Vanuit Fredvang hiken we +/- 1h / 2 km over het landschap naar Kvalvika Beach. Een mooi uitgestrekt strand met ontelbaar veel fotomogelijkheden. Je waant je hier alleen op de wereld.

** Ryten Hike : Deze hike neemt ons mee naar een 543 meter hoge klif nabij Kvalvika beach. De tocht zelf is +/- 3km lang en duur +/- 2u naar de top. Vanop de top, hebben we een prachtig zicht over Kvalvika beach en het omliggende landschap.

** Mannen Hike : Deze hike neemt ongeveer 2u in beslag en neemt ons 400 meter mee de hoogte in boven de stranden van Haukland en Utakleiv.

** Hamnoy / Reine / Ramberg : Deze pittoreske dorpjes zijn typerend voor de Lofoten en bieden talloze mooie fotolocaties. Zowel overdag, als ’s avonds, valt hier op fotografisch vlak telkens wel iets te beleven.

** A : Als laatste dorpje op de Lofoten, biedt deze plek prachtige vergezichten over de oceaan en het woeste berglandschap. Een klein & gezellig koffiehuisje kan dienen om ons even op te warmen.

Dag 7 : Deze dag benutten we om terug te rijden naar de luchthaven van Narvik – Evenes. Als we vroeg genoeg vertrekken, kunnen we op de terugweg nog op verschillende plaatsen stoppen om foto’s te maken. We verblijven de laatste nacht in een hotel vlakbij de luchthaven. Zo kunnen we ’s ochtends nog op het gemakje ontbijten.

Dag 8 : Terugvlucht naar Amsterdam.

Het Noorderlicht

Lofoten © FotoTrips. Alle rechten voorbehouden.

De Aurora Borealis, of het noorderlicht of poollicht, is een magisch natuurfenomeen waarbij groene en soms paarse slierten licht door de hemel schieten en dansen. Zij die reeds het geluk hadden om het te mogen aanschouwen, zullen het unaniem eens zijn dat dit een ongeëvenaarde belevenis is.

Het heeft mensen al eeuwen lang gefascineerd. Volgens de oude mythes en legendes was het Noorderlicht de zichtbare vorm van boze goden, die onoplettende zielen oppikten en ze voor altijd door de donkere hemel lieten rondzweven. Klappen in de handen zou het wegjagen, maar dat doen we liever niet. In plaats van klappen klikken we liever. Voor fotografen is het een zeer gewild onderwerp.

Dit fenomeen is enkel ’s nacht zichtbaar en van meerdere factoren afhankelijk.

De intensiteit van de zonnewinden

Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte een zonnewind. Als zo’n zonnewind de aarde treft, komen de deeltjes door het magnetisch veld van de aarde via een schroefvormige spiraalbaan de atmosfeer binnen langs de noordkant of de zuidkant. De kleuren worden veroorzaakt doordat de geladen deeltjes reageren met zuurstof en stikstof in de atmosfeer. Het spreekt voor zich dat hoe intenser zo’n zonnewind is, hoe meer activiteit er zichtbaar is aan de hemel.

De geografische ligging

Algemeen wordt aangenomen dat elke plek vanaf 100 km boven de poolcirkel een ideale plek is om het noorderlicht waar te nemen. Hierdoor zijn de Lofoten, en bij uitbreiding heel Lapland, een uitermate geschikte plek.

De periode van het jaar

Vanaf september tot april heb je kans om het Noorderlicht waar te nemen. De andere maanden van het jaar wordt het ’s nacht simpelweg niet donker genoeg om het te kunnen zien.

De lichtvervuiling

Om het Noorderlicht te kunnen waarnemen en goed te fotograferen heb je een plek nodig waar weinig tot geen lichtvervuiling is. Die plekken zijn in onze dichtbevolkte landen moeilijk te vinden. De Lofoten zijn echter dunbevolkt en daardoor een ideale locatie om dit fenomeen te zien.

De bewolking

Stel je hebt een plek gevonden waar weinig of geen lichtvervuiling is, dat ver genoeg in het noorden ligt, op een winterse avond met een intense zonnewind, dan moet je natuurlijk nog het geluk hebben dat er geen bewolking is. Aangezien het noorderlicht op een hoogte van +/- 100 km door de lucht raast, en wolken veel lager hangen, kan een bewolkte nacht een serieuse spelbreker zijn.

 Home

Workshops

Inschrijvingen

Team